Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderzoek in moderne cryptografie is op een natuurlijke manier verbonden met fundamentele vragen in de theoretische informatica. Christian Schaffner gaat in zijn oratie op 30 september in op het onderwerp.

Kerngegevens van evenement Een cryptografische kijk op theoretische informatica
Datum 30 september 2022
Tijd 16:30
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Christian Schaffner (Foto: Kirsten van Santen)

Cryptografie is een fascinerend onderzoeksgebied met een lange en intrigerende geschiedenis. Moderne cryptografie is alomtegenwoordig in de huidige digitale samenleving, omdat het veiligheid kan bieden in situaties waarin partijen elkaar niet vertrouwen. In mijn lezing zal ik laten zien hoe cryptografische concepten verbonden zijn met fundamentele vragen in de theoretische informatica; bijvoorbeeld in de complexiteitstheorie (hoe snel kan een computer een bepaald probleem oplossen?), de informatietheorie (hoeveel informatie kan je versturen over een slechte verbinding?), de discrete wiskunde (bijvoorbeeld: hoeveel priemgetallen zijn er?) en quantum computing (wat zijn de kracht en beperkingen van deze nieuwe soort computer?). Christian Schaffner zal in zijn oratie zijn visie schetsen over hoe we een onderzoeksgroep, onderwijsinfrastructuur en ecosysteem kunnen bouwen om deze fundamentele vragen te onderzoeken.

Prof. dr. C. Schaffner, hoogleraar Theoretical Computer Science, met speciale aandacht voor Quantum Computing: A cryptographic view on Computer Science.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam