Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Afrikaanse Islam is lange tijd als marginaal voor de geschiedenis en de huidige dynamiek van de Islamitische wereld beschouwd, en het komt nog steeds voor dat in brede studies over de Islam het Afrikaanse continent simpelweg buiten beschouwing wordt gelaten. Moslims in Afrika zijn echter altijd al verbonden geweest met, en hebben deel uitgemaakt van de rest van de (Islamitische) wereld, o.a. door handel, migratie, en netwerken van religieuze geleerden en studenten, legt Mayke Kaag uit in haar oratie op 5 oktober.
Kerngegevens van evenement Afrikaanse moslims en hun wereldwijde connecties
Datum
5 oktober 2022
Tijd
16:30
Mayke Kaag (Foto: Kirsten van Santen)

In deze huidige tijd van intensieve globalisering is het des te belangrijker om Islam in en uit Afrika in haar mondiale connecties te bezien. In haar oratie gaat Mayke Kaag met name in op de vraag hoe Afrikaanse moslims in hun interactie met anderen in een geglobaliseerde wereld omgaan met complexe vragen rond waarheid, vertrouwen en gemeenschap – hoe navigeren ze het post-truth tijdperk en huidige tijden van polarisering, en welke rol speelt hun religie daarbij? Ze werkt dit verder uit aan de hand van drie voorbeelden: initiatieven van Afrikaanse moslims in de diaspora om een plek voor zichzelf te creëren; de interactie tussen moslims in West-Afrika en mondiale providers van Islamitisch onderwijs; en Afrikaanse participatie in de Islamitische milieu-beweging.

Prof. dr. M.M.A. Kaag, bijzonder hoogleraar The Anthropology of Islam in Africa and its Diaspora: African Muslims and their Global Connections: Trust and Truth Making in Troubling Times.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam