Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Kerngegevens van evenement Geloven en erbij horen in multicultureel Europa: Een minderheidsperspectief
Datum
14 oktober 2022
Tijd
16:30
Fenella Fleischmann (Foto: Kirsten van Santen)

Als gevolg van internationale migratie is religie terug van weggeweest als belangrijke scheidslijn in de hedendaagse samenleving. Bijvoorbeeld in onderzoek naar opvattingen en sociale contacten wordt herhaaldelijk een duidelijk verschil gevonden tussen moslims en niet-moslims, maar ook tussen gelovigen en seculieren. Het onderzoek van Fenella Fleischmann richt zich op de vraag onder welke voorwaarden deze scheidslijn sterker wordt en wanneer ze een meer symbolisch karakter krijgt of zelfs helemaal vervaagt. Door middel van grootschalig surveyonderzoek probeert zij antwoord te geven op de vraag wanneer mensen met een migratieachtergrond zich kunnen identificeren met Europese landen die overwegend seculier zijn en waar een anti-islamitisch discours sterk vertegenwoordigd is in het publieke debat. Welke rol spelen hierbij de verblijfsduur en vriendschappen binnen en buiten de eigen groep? De samenstelling van de schoolklas en woonbuurt? En hoe zit het met de definities van wat het betekent om 'een echte Nederlander' en 'een goede moslim' te zijn?

Prof. dr. F. Fleischmann, hoogleraar Sociologie: Believing and belonging in multicultural Europe: A minority perspective.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam