Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wat kan de rol van kunst en kunstonderzoek zijn in het ontwikkelen van internetkritiek en alternatieven tot een volwaardige praktijk? Dat bespreekt Geert Lovink in zijn oratie op vrijdag 18 november.
Kerngegevens van evenement Principes van internetkritiek: Esthetiek en sociale beeldvorming
Datum
18 november 2022
Tijd
16:30
Geert Lovink (Foto: Bob Bronshoff)

Over de afgelopen dertig jaar heeft Geert Lovink, samen met vele anderen, binnen en buiten het hoger onderwijs, bijgedragen aan een kritische internetcultuur. In deze oratie presenteert hij een overzicht van de inzichten die hij meeneemt vanuit het HvA lectoraat Netwerkcultuur naar de Universiteit van Amsterdam bij de aanvang van de leerstoel Arts and Network Cultures. We kennen genres als de boekrecensie, filmkritiek en de tentoonstellingsbespreking maar tasten in het duister zodra de term internetkritiek valt. Het onderzoek binnen de capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis zal zich richten op de realiteit van platformkapitalisme aan gene zijde van het netwerkidealisme. Welke verschillen kunnen kritische praktijken van kunstenaars, ontwerpers, artistic researchers en kunsthistorici in het huidige tijdsgewricht van crisis, regressie en oorlog maken? Tijdens de lezing wordt een vlucht genomen van eerder onderzoek naar Wikipedia, zoekmachines, online video en sociale media om bij thema’s als meme-onderzoek, hybride evenementen, crypto en verdienmodellen in de kunsten uit te komen.

Prof. dr. G.W. Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur: Principles of Internet Criticism: Aesthetics and Social Imaginaries.

Deze oratie is hier live te volgen.

 

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam