Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Terugkoppelingsmechanismen zijn overal in astrofysische systemen te vinden. In het geval van sterrenstelsels, kan de interactie tussen het zwarte gat in hun centra en de omgeving de evolutie van het sterrenstelsel en de groei van het zwarte gat zelf reguleren, aldus Michael Wise in zijn oratie op 30 november.
Kerngegevens van evenement Veranderingsmotoren: Feedback in het heelal op alle schalen
Datum
30 november 2022
Tijd
16:30
Michael Wise (Foto: Kirsten van Santen)

Dit proces staat algemeen bekend als feedback van zwarte gaten en werkt op een ongelooflijk scala aan schalen, van individuele stellaire systemen tot het aandrijven van de vorming van de grootste structuren in het universum. De metafoor van feedback is ook een krachtige op menselijke schalen en is alomtegenwoordig in de academische wereld en in ons dagelijks leven. In deze oratie zal Michael Wise het thema van feedback onderzoeken dat door zoveel van zijn onderzoek en zijn leven is verweven, en de kracht die het heeft om onze wetenschap en onszelf te verbeteren.

Prof. dr. M. Wise, bijzonder hoogleraar Observational High-Energy Astrophysics: Change Engines: Feedback in the Universe at all Scales.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam