Geneeskunde
Het kan lastig zijn voor dokters om een neurologische infectie te herkennen. De symptomen van een neurologische infectie (hoofdpijn, koorts en een stijve nek) komen namelijk veel vaker voor dan de infecties zelf. Vrijwel altijd is een ruggenprik nodig om hersenvocht te analyseren en daarmee een infectie van de hersenen te diagnosticeren of uit te sluiten. Met de huidige testen blijft echter bij 30-50% van de mensen onduidelijk of en zo ja welke infectie er speelt.
De leerstoel Neurologie, in het bijzonder de diagnostiek van neurologische infecties, is gericht op het verbeteren van de diagnostiek bij mensen met de verdenking op een neurologische infectie. Door nieuwe onderzoeksconcepten toe te passen op analyse van hersenvocht, wil Brouwer de diagnose sneller duidelijk krijgen zodat de juiste behandeling gestart kan worden en de uitkomst van de patiënt verbeterd wordt.
Nieuwe onderzoeksmethoden die niet eerder op grote schaal in hersenvocht zijn toegepast, zijn onder andere pathogen discovery sequencing, single cell RNA sequencing, lipidomics en metabolomics. Er wordt echter ook gekeken of de klinische blik van de dokter (het ‘pluis-gevoel’) misschien wel beter is dan laboratoriumonderzoek of kunstmatige-intelligentiealgoritmes. Het uiteindelijke doel is een simpele test te ontwikkelen die overal ter wereld ingezet kan worden om snel een infectie van hersenen vast te stellen en een effectieve behandeling te kunnen geven.
Prof. dr. M.C. Brouwer, hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de diagnostiek van neurologische infectieziekten: Het geheim van hersenvocht
Deze oratie is hier live te volgen.