Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Kring Andragologie organiseert dit najaar een reeks live-webinar-colleges online op de dinsdagavond: 3 oktober, 7 november, 21 november en 12 december van 19:00 tot 20:30 uur. Gastdocenten, bestuurders, ervaringsdeskundigen uit de praktijk en bewonersinitiatieven op het gebied van energietransitie bespreken hun ervaringen.
Kerngegevens van evenement Verduurzamen en de burger als veranderaar
Startdatum
3 oktober 2023
Einddatum
12 december 2023
Tijd
19:00

Een andere invalshoek: de burger als veranderaar

Het andragologisch denken draait om het bewust (kunnen) handelen van mensen in hun context, gericht op uitoefenen van invloed op hun eigen leven en leefomgeving. Wat zijn dan de handelingsmogelijkheden en interventie strategieën van burgers om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de wereld te verduurzamen? En hoe kunnen ze dan het best omgaan met macht(structuren) en complexiteit, die sociale verandering tegenhouden.

Dat zijn de vragen die we in vier colleges willen onderzoeken. De opzet is daarbij om het thema ‘Verduurzamen en de burger als veranderaar’ vooral in zijn samenhang te bekijken. Juist omdat mensen en burgers zich in hun handelen laten kennen als één persoon en daardoor voor anderen van betekenis zijn op grond van hun eigen waarden, normen en intenties.

Opzet collegereeks

In vier live-webinar-colleges met interactie van de kijkdeelnemers onderzoeken we de mogelijke bottom-up interventiestrategieën van burgers in hun rol als werknemer, bewoner en consument in de nieuwe implementatiefase waarin de maatschappelijke transities zijn aanbeland. Gastdocenten, bestuurders, ervaringsdeskundigen uit de praktijk (van o.a. Tata-steel), en bewonersinitiatieven op het gebied van energietransitie (van o.a. aardgasvrij De Buitenpepers en st. Windalarm) bespreken hun ervaringen, reflecteren daarop en geven hun visie. Leden van de kennisgroep Verduurzamen van de Kring zijn mede uw gesprekspartners.

Programma

  1. Dinsdag 3 oktober: De overheid als veranderaar
  2. Dinsdag 7 oktober: De werknemer als veranderaar
  3. Dinsdag 21 november: De bewoner als veranderaar
  4. Dinsdag 12 december: Interventiestrategieën van de burger als veranderaar

Kosten deelname

De deelnamekosten zijn € 270,- voor de hele reeks. AUV-leden betalen € 240,-. Bewoners en bewonersinitiatieven betalen € 80,-. En studenten € 80,-.