Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
“Veel kinderen én ouders leven tussen angst en (wan)hoop als ze bij het hoogspecialistische expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van Levvel (specialistische jeugdhulp) aankloppen,” vertelt prof. dr. Lisbeth Utens in haar afscheidscollege, “er is vaak sprake van zeer complexe problematiek.” Gedurende zeven jaar was zij bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij kinderen en adolescenten. Utens wordt internationaal gezien als een expert op het gebied van cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren wanneer er sprake is van angst-, dwang- en ticstoornissen, selectief mutisme en misofonie. In dit college gaat zij in op de doelen en resultaten van haar leerstoel.
Kerngegevens van evenement Leven tussen angst en hoop
Datum
26 januari 2024
Tijd
16:30

Het doel van deze leerstoel was de verbetering van de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) tegen angst (met name selectief mutisme), dwang, tics en misofonie bij kinderen en jongeren, door patiëntgebonden onderzoek en vernieuwing en implementatie van cognitief gedragstherapeutische technieken. Utens: "Met zeer gedreven teams hebben we innovatieve cognitief gedragstherapeutische behandelingen gerealiseerd, specifiek afgestemd op kinderen en jongeren met selectief mutisme, dwang, tics respectievelijk misofonie.” In haar afscheidscollege gaat de hoogleraar in op (promotie)onderzoeken die de effectiviteit van deze behandelingen lieten zien.

Ten eerste de behandeling voor kinderen met selectief mutisme (kinderen die te bang zijn om te praten). Deze behandeling, die plaatsvindt op school (!) wordt nu verder geoptimaliseerd met een Virtual Reality Exposure tool1. Met deze toegevoegde tool kunnen kinderen meer en makkelijker thuis oefenen met praten.

Vervolgens gaat Utens in op de ontwikkeling van korte intensieve groepsbehandelingen voor dwang2 en tics3, waarbij in één week tijd goede behandeluitkomsten behaald werden. Verder loopt er voor dwang een onderzoek naar het verminderen van dwang bij kinderen door behandeling via hun ouders (SPACE4). Voor kinderen met misofonie5 (extreme woede, aversie of walging bij het horen van bepaalde geluiden, zoals eet-, adem- of kuch geluiden) is er een innovatieve groepsbehandeling ontwikkeld, hiervan worden de resultaten nog geanalyseerd.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen, zijn er innovatieve, gevalideerde, trainingen en gratis verkrijgbare screeningsvragenlijsten gerealiseerd die ingezet kunnen worden bij de diagnostiek van selectief mutisme en misofonie. “Cognitieve gedragstherapie,” stelt Utens, “is de eerste keuze van behandeling van angst, dwang, tics en misofonie bij kinderen en jongeren.”

Links:

  1. https://www.levvel.nl/VR-tool-voor-kinderen-die-te-bang-zijn-om-te-praten
  2. https://www.levvel.nl/nieuws/internationaal-onderzoek-naar-kortdurende-groepsbehandeling-dwangstoornis
  3. https://www.levvel-up.nl/publicaties/kort-maar-krachtig-tackle-your-tics-in-4-dagen-een-nieuwe-intensieve-behandeling
  4. https://www.levvel-up.nl/nieuws/space-onderzoek-ondersteunend-ouderschap-bij-kinderen-met-angst-of-dwang
  5. https://www.levvel-up.nl/publicaties/pap-stop-met-smakken

Prof. dr. E.M.W.J. Utens, bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij kinderen en adolescenten: Leven tussen angst en hoop.

 

Dit afscheidscollege is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam