Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoe kunnen we onze vrijheid vergroten en hoe kunnen veranderkundigen daaraan bijdragen? Daarvoor moeten we inzicht hebben in de factoren die onze mogelijkheden inperken en de factoren die ons juist meer mogelijkheden geven. Het is een wijdverbreid misverstand dat onze vrijheid wordt bepaald door de mate van onze autonomie. Wij zijn vrij als we allerlei mogelijkheden hebben om te doen wat we willen doen. Dat is iets heel anders dan autonomie, onafhankelijkheid, zelfbepaling of zelfregie. Juist door het afstemmen van talrijke zaken met anderen op allerlei niveaus breiden we onze mogelijkheden en handelingsruimte enorm uit.
Kerngegevens van evenement Collegereeks Autonomie en Illusie
Startdatum
26 februari 2024
Einddatum
6 mei 2024
Tijd
18:00

Wat zijn de voorwaarden voor verbinding en samenwerking met de ander? En kun je dat bevorderen of trainen? En wat is nodig om vrijheid te handhaven? Welke afspraken en mechanismen? Deze vragen komen aan bod tijdens vier colleges met praktische oefeningen en een afsluitende avond met presentaties van deelnemers.

We laten ons in deze serie inspireren door veel uiteenlopende denkers die op heel verschillende manieren de autonomie-illusie wisten te overstijgen, o.a. Kropotkin, Girard, Fromm, Nussbaum en Sen.

Programma

Data colleges: maandag 26 februari, 11 en 25 maart, 8 april, 6 mei 2024.

Tijden alle colleges: 18.00 - 21.00 uur.

Locatie: UvA, Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam

Kosten en deelname

De reguliere prijs is € 225. Leden van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging en de Kring Andragologie betalen € 200.