Geneeskunde
Het is bekend dat als kinderen vervelende gebeurtenissen meemaken in hun jeugd ze vaker psychische klachten ontwikkelen, zoals Tom Riddle. Maar we weten ook dat er Harry Potters zijn waar het ondanks de nare gebeurtenissen later wel goed mee gaat. 'Hoe komt dit?', vraagt hoogleraar Christel Middeldorp zich af in haar oratie. 'En wat betekent dit voor de hulpverlening?' Met andere woorden: hoe kunnen we er aan bijdragen dat kinderen zich niet zo ontwikkelen als Tom Riddle?
De leerstoel gezinspsychiatrie is verbonden aan de academische werkplaats GEZIeN, gezinsgericht werken aan mentale gezondheid. Het doel is om gezinsgericht te werken in te voeren in de praktijk van de GGZ. 'We willen onderzoeken hoe we, waar mogelijk, het beste klachten bij andere gezinsleden kunnen voorkomen', vertelt Middeldorp. 'Verder willen we met een gezinsgerichte benadering bij gezinnen waar meerdere gezinsleden al psychische klachten ervaren de behandeling optimaliseren door zorg te bieden voor het hele gezin.'
Bij deze benadering is het ook nodig om bij start van een behandeling beter te weten welke kinderen een hoger risico hebben op continuïteit van klachten. Daarom is het van belang om meer genetisch onderzoek te doen bij klinische cohorten van kinderen met psychische klachten. Hoezeer dit thema in de belangstelling staat, blijkt uit de grote opkomst voor het symposium voorafgaand aan de oratie.
Prof. dr. Christel Middeldorp, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie & Psychosociale Zorg: Waarom Harry Potter een held werd en Tom Riddle Voldemort.
Deze oratie is hier live te volgen.