Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De artificiële intelligentie (AI) ondergaat momenteel een aanzienlijke hype, alweer de derde hype sinds de introductie ervan in de jaren 50. Er worden talloze AI-oplossingen ontwikkeld in de medische sector, met name gericht op de radiologie, vertelt hoogleraar translationele artificiële intelligentie Henk Marquering in zijn oratie. Ondanks het hoge intelligentieniveau van de AI belanden slechts weinig AI-oplossingen in de klinische praktijk. Marquering vraagt zich af of het misschien tijd is voor een andere benadering.
Kerngegevens van evenement Artificiële Hoogbegaafdheid: Aanpassingsproblematiek en succesverhalen in de geneeskunde
Datum
14 maart 2024
Tijd
16:30

Met een onderwerp als artificiële intelligentie is het eenvoudig om opwinding te genereren. Computers die slimmer zijn dan de mens, taken waar creativiteit overgenomen worden door algoritmes; deze ideeën kunnen zowel beangstigend als inspirerend zijn, stelt Marquering. Het is dan ook niet vreemd dat we ons alweer in de 3de golf van AI-hype bevinden.

De gezondheidszorg wordt vaak genoemd als een ideaal toepassingsgebied voor AI. De vraag naar gezondheidszorg neemt toe, terwijl de kosten blijven stijgen. Toch blijft die belofte, volgens Marquering, vooralsnog niet ingelost. Ondanks ruim 70 jaar aan AI-onderzoek, grote investeringen, en honderdduizenden AI-onderzoekers, zijn er opvallend weinig AI-toepassingen die daadwerkelijk in de klinische praktijk zijn geïmplementeerd. Aan de intelligentie van de AI kan het niet liggen; het lijkt toch een groter probleem om de AI zich te laten aanpassen aan deze omgeving. Marquering vraagt zich af of we wellicht beter kunnen spreken van 'artificiële hoogbegaafdheid', waarbij juist de aandacht zou moeten gaan naar het vergroten van het aanpassingsvermogen van deze hyperintelligente oplossingen.

Prof. dr. Henk Marquering, hoogleraar translationele artificiële intelligentie: Artificiële Hoogbegaafdheid: Aanpassingsproblematiek en succesverhalen in de geneeskunde.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam