Geneeskunde
Werken draagt bij aan gezondheid en welbevinden en biedt economische zekerheid, maar kan ook negatieve effecten hebben op de gezondheid van werkenden en resulteren in beroepsziekten, vertelt van der Molen in zijn oratie. 'Denk hierbij aan voorbeelden als gehoorschade door vuurwerk bij politieagenten, rugklachten bij bagageafhandelaars in de luchtvaart, burn-out door werkdruk bij onderwijspersoneel, of huidkanker bij buitenwerkers.'
Een vastgestelde beroepsziekte geeft het signaal dat er iets niet in orde is met de werkomstandigheden, werkverhoudingen, werkinhoud of werkvoorwaarden. Van der Molen, hoogleraar etiologie en preventie van beroepsziekten, heeft de ambitie om risicofactoren in werk verder te ontrafelen. Met kennis over deze risicofactoren kan grote vooruitgang worden geboekt met haalbare en effectieve preventieve maatregelen voor werkenden en werkorganisaties.
In zijn oratie deelt hij inzichten in afwegingkaders voor het vaststellen van beroepsziekten en onderzoek naar effectieve preventiemaatregelen. 'Blootstelling aan risicofactoren in werk is te beïnvloeden en daarmee een primair doel voor preventieve interventies.' Meer aandacht voor werk als modificerende factor in nationale en internationale arbo- en medische richtlijnen en verzuimregelgeving passen in de maatschappelijke trends naar preventie en duurzaamheid, aldus van der Molen.
Prof. dr. Henk van der Molen, hoogleraar etiologie en preventie van beroepsziekten, Beroepsziekten: voorkómen is beter dan behandelen.
Deze oratie is hier live te volgen.