Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Revalidatie(geneeskunde), waarbij de behandeling zich concentreert op de nadelige gevolgen van aandoeningen, moet meer leidend worden in de inrichting en financiering van de gezondheidszorg om ervoor te zorgen dat het grote en toenemende aantal mensen met gezondheidsaandoeningen aan de maatschappij kan (blijven) deelnemen. Hiervoor pleit Frans Nollet in zijn afscheidscollege.
Kerngegevens van evenement Revalidatie als prioriteit
Datum
28 juni 2024
Tijd
16:30

In 1924 sprak William Mayo de historische woorden ‘Rehabilitation is to be a master word in medicine’. Hoe staat het er anno 2024 voor? Nollet schetst dat curatie onverminderd de dominante benadering is in de gezondheidszorg, in de verwachting dat voor alles genezing mogelijk is en het liefst elke ziekte ‘de wereld uit’ wordt geholpen. Ook van preventie wordt veel verwacht, maar de effecten vallen vaak tegen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat liefst 1 op 3 mensen gebaat is bij revalidatie en heeft dit onder de noemer Rehabilitation 2030 tot prioriteit uitgeroepen. Revalidatie(geneeskunde), de derde pijler van de gezondheidszorg, stelt de gevolgen van (multiple) ziekten centraal en de functionele beperkingen die daar het gevolg van zijn.

Prof. dr. Frans Nollet, hoogleraar Revalidatiegeneeskunde: Rehabilitation, a master word in medicine?

Symposium

Voorafgaand aan het afscheidscollege is er, van 10.30 tot 14.30 uur, een symposium, waarin de laatste ontwikkelingen binnen de revalidatiegeneeskunde centraal staan. Let op: de locatie van het symposium is Amsterdam UMC. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam