Geneeskunde
Samen met 21 promovendi, docent-onderzoekers, studenten en vele cliënten/patiënten, heeft Engelbert onderzoek gedaan en begeleid rondom de transitie van zorg. In het bijzonder bij de complexe (ziekenhuis)patiënt en de kinderfysiotherapie.
Opname in het ziekenhuis van ernstig zieke patiënt kan enorme invloed hebben op bewegend functioneren en maatschappelijk participeren, maar ook op gedrag, ook van familie en mantelzorgers. Een goede opname, maar ook de transitie terug naar huis, is daarin belangrijk. Aandacht voor beweging leidt uiteindelijk tot meer participatie in de samenleving.
Het Nederlandse kind is inactiever geworden en speelt minder buiten, met een toename van zittend gedrag en problemen in motorisch functioneren (onhandigheid), kracht en conditie. De kinderfysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen, juist ook bij kinderen met een chronische aandoening. Dat betekent goed luisteren en laagdrempelig in gesprek gaan met de cliënt-patiënt of het kind met zijn/haar ouders en informatie op maat geven, juist ook aan kwetsbare groepen.
De rode draad volgens Engelbert: 'het bevorderen van "beweeggedrag" van jong tot oud vraagt om interdisciplinair maatwerk op het gebied van bewegen, gedragsverandering, voeding en technologie.'
Prof. dr. Raoul Engelbert, bijzonder hoogleraar Kinderfysiotherapie: Gewoon doen!.
Dit afscheidscollege is hier live te volgen.