Levenswetenschappen
De voedselveiligheidsstandaard in Nederland is momenteel hoog. Dit is het resultaat van een continue borging van de veiligheid door de hele voedselketen heen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de bijzondere leerstoel van Verhoef mogelijk maakt, draagt hieraan bij als toezichthouder. Desondanks worden regelmatig mensen ziek door voedsel.
Het identificeren en typeren van ziekteverwekkers, zowel bij mensen als in de voedselproductieketen, helpt om de bron op te sporen en biedt inzicht in de route die de ziekteverwekker door de voedselketen aflegt naar de mens. Veranderingen in de voedselproductieketen vormen een voortdurende uitdaging voor de voedselveiligheid, waardoor bronnen en risico’s kunnen verschuiven. Nieuwe technieken bieden echter nieuwe mogelijkheden om hier meer inzicht in te krijgen, betoogt Verhoef.
Het doel van de leerstoel is de NVWA voor te bereiden op veranderende voedselveiligheidsrisico's. Een epidemiologische aanpak – gecombineerd met microbioom-analyse - biedt volgens Verhoef mogelijkheden om te onderzoeken of genotypeprofielen indicatoren kunnen zijn voor veranderingen in voedselproductiesystemen.
Prof. dr. ir. L. Verhoef, bijzonder hoogleraar Microbiële voedselveiligheid, in het bijzonder de Epidemiologische Bepaling van Microbiologische risico’s in de Voedselketens: Typerend voor de voedselveiligheid
Deze oratie is hier live te volgen.