Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De zorg voor patiënten met een psychiatrische aandoening is weinig efficiënt. Patiënten krijgen doorgaans in eerste instantie de minst belastende en voordeligste behandeling, maar die is vaak niet meteen effectief.

Kerngegevens van evenement Voorspelbare hersenen
Datum 13 september 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Guido van Wingen, hoogleraar AMC
Guido van Wingen (foto: Dirk Gillissen)

Door middel van ‘trial-and-error’ krijgen patiënten meerdere behandelingen om beter te worden, waardoor 25 tot 40% van hen zelfs langer dan een jaar in zorg is. Om dit te veranderen en daarmee de ziektelast en ziektekosten te verminderen, is het noodzakelijk om de effectiviteit van een behandeling vooraf te kunnen voorspellen. Guido van Wingen betoogt in zijn oratie dat dit mogelijk wordt door gebruik te maken van hersenscans.

Van Wingen laat zien hoe analysetechnieken uit de kunstmatige intelligentie patronen van hersenactiviteit op kunnen sporen, waarmee met hoge nauwkeurigheid het succes van een behandeling kan worden voorspeld. Met deze technieken zijn al meerdere biomarkers voor verschillende psychiatrische aandoeningen en behandelingen ontdekt. Hieruit blijkt dat de mate van hersenactiviteit een belangrijke voorspellende waarde heeft. Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat deze kennis in de klinische praktijk kan worden benut, gloort een toekomst waarin psychiatrische patiënten sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Prof. dr. G.A. van Wingen, hoogleraar Neuroimaging in de psychiatrie: Voorspelbare hersenen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam