Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vallen is bij ouderen de belangrijkste reden voor letsel-gerelateerde bezoeken aan de Spoedeisende Hulp. In Nederland sterven er dagelijks twaalf ouderen door een valongeval: 6,5 keer zoveel als het aantal verkeerslachtoffers. Vallen is vaak een teken dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld een niet-herkende medicatiebijwerking of een onderliggende ziekte. Met een gepersonaliseerde aanpak - waarbij persoonskenmerken en biomarkers zoals genetische variatie worden meegewogen - kan onnodig vallen en bijkomend letsel worden voorkomen, aldus Nathalie van der Velde in haar oratie.

Kerngegevens van evenement Met gepersonaliseerde aanpak kan onnodig vallen voorkomen worden
Datum 1 november 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Velde, Nathalie, van der, hoogleraar AMC
Nathalie van der Velde (foto: Dirk Gillissen)

Afbouwen van valrisico-verhogende medicatie voorkomt vallen en bijkomend letsel, maar in de praktijk zijn zowel voorschrijvers als patiënten huiverig. Om hen hierbij te helpen, wordt slimme beslissingsondersteuning ontwikkeld die rekening houdt met persoonskenmerken. Hierdoor kan op maat gemaakt advies gegeven worden om onnodig vallen te voorkomen.

Een andere, veel over het hoofd geziene oorzaak van vallen is een onderliggende ziekte. Vooral kwetsbare ouderen presenteren zich bij een acute ziekte met vage klachten zoals vallen. Als artsen, ouderen en hun mantelzorgers zich daar bewust van zijn, kan tijdig onderzoek en behandeling worden ingezet. Dit ontlast onder ander de Spoedeisende Hulp, doordat onnodige valongevallen voorkomen worden. Van der Velde stelt ook dat hart- en vaatziekten een vaak langdurig onopgemerkte oorzaak hebben, waardoor ouderen blijven vallen. Met input van patiënten en zorgverleners en gebruik van innovatieve technieken kan een gepersonaliseerd zorgpad ontwikkeld worden.

Mw. prof. dr. N. van der Velde, hoogleraar Ouderengeneeskunde: Vallen & Opstaan.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam