Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Hele zware zwarte gaten, met massa's van enkele tienduizenden tot enkele miljarden zonnemassa's, bevinden zich in het centrum van vele sterrenstelsels. De zwaarste zwarte gaten wegen evenveel als kleine sterrenstelsels en zij vertegenwoordigen de diepste zwaartekrachtsputten in het heelal. In haar oratie schetst Marta Volonteri hoe zij met haar onderzoek wil begrijpen hoe deze gigantische zwarte gaten zich vormden en hoe ze groeiden tegelijkertijd met hun moedersterrenstelsels, vanaf een paar honderd miljoen jaar na de oerknal tot vandaag, 13 miljard jaar later.

Kerngegevens van evenement Zwarte gaten en reflecties
Datum 27 november 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Volonteri, Marta, hoogleraar FNWI, Anton Pannekoek Instituut
Marta Volonteri (foto: Dirk Gillissen)

Vervolgens gaat Volonteri in op een andere vorm van diepte: de diepte in het wetenschappelijk onderzoek. Te weinig diep nadenken, te weinig diepgang in de theorie en te weinig diepgang in het ethisch handelen komen helaas steeds vaker voor. Dat is volgens Voloteri voor een deel te wijten aan het feit dat we geen tijd hebben dan wel nemen om de diepte in te gaan.

De oratie is in het Engels.

Mw. prof. dr. M. Volonteri, bijzonder hoogleraar Black Hole Formation and Growth: Brightness from Depth: Black Holes and Reflections.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam