Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een brok in de keel, iets door de strot duwen, een knoop in de maag, er buikpijn van krijgen, zwaar op de maag liggen en iets zuur vinden. Het is zo evident dat emoties zoals spanning, verdriet, verliefdheid en onrust een effect hebben op sensaties in onze de buik. Toch vertellen artsen dit zelden aan de patiënt, schetst Arjan Bredenoord in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Bespreek de rol van emoties en spanningen bij maagdarmaandoeningen
Datum 10 januari 2020
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Arjan Bredenoord (fotograaf: Dirk Gillissen)

Bij functionele darmaandoeningen, zoals prikkelbare darm, maagklachten en zuurbranden, is er een probleem met de functie of gevoeligheid van het spijsverteringsstelsel. Radiologisch en endoscopisch onderzoek leidt echter niet tot een verklaring voor de klachten. Bij functionele, maar ook bij andere maagdarmaandoeningen spelen emoties en spanningen vaak een grote rol. Er zijn duidelijke biologische mechanismen gevonden die dit kunnen verklaren. Bredenoord stelt dat artsen beter zouden moeten uitleggen hoe functionele maagdarmklachten ontstaan en de rol van emoties en spanningen bij lichamelijke klachten moeten bespreken. Dit zal volgens hem leiden tot meer begrip bij de patiënt en overbodige diagnostiek kunnen voorkomen.

Dhr. prof. dr. A.J. Bredenoord, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, in het bijzonder Neurogastroenterologie en Motiliteit: Een brok in de keel.

Deelname

Toegang vrij

 

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam