Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De systematische problematisering van moslims in hedendaags Europa neemt de vorm aan van een ‘moslimvraagstuk’ waarbij kwesties van gender en seksualiteit centraal staan. Een kritische analyse van dit vraagstuk vergt volgens Sarah Bracke dat de analytische blik uitzoomt van moslims en zich op de ‘vragensteller’ en de framing richt.

Kerngegevens van evenement Gender, seksualiteit en ras in het Europese ‘moslimvraagstuk’
Datum 6 maart 2020
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Foto: Dirk Gillissen

In het Europa van vandaag de dag worden moslims geproblematiseerd op een systematische manier die toelaat om het over een Europees ‘moslimvraagstuk’ te hebben. Dit verwijst naar een proces van racialisering dat op religie geënt is en waarbij gender en seksualiteit een cruciale rol spelen, zoals we kunnen zien in debatten over onder andere de hoofddoek, geweld tegen vrouwen, homoseksualiteit of de rituele besnijdenis van jongens.

Een kritische analyse van dit vraagstuk vergt volgens Bracke dat de analytische blik uitzoomt van moslims en zich op de ‘vragensteller’ en de framing richt. In de kern van dit hedendaagse ‘moslimvraagstuk’ bevinden zich samenzweringstheorieën over ‘omvolking’. Deze komen tot stand op het snijpunt van gender, seksualiteit en ras, als een uitdrukking van een paranoïde verbeelding van een wit en seculier-Christelijk Europa dat zichzelf als bedreigd ziet in een postkoloniale context. In haar oratie koppelt Bracke een analyse van gender en seksualiteit in Europa’s ‘moslimvraagstuk’ aan epistemologische overwegingen over academische kennisproductie in Nederland van nu.

Mw. prof. dr. S. Bracke, hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de studie van Gender en Seksualiteit: ‘It’s the Birth Rates.’ Sex, Gender and Race in Europe’s ‘Muslim Question’.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam