Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus kan de oratie van Pieter Tanis helaas geen doorgang vinden.

Kerngegevens van evenement GEANNULEERD: (On)zichtbaar: de colorectale chirurgie
Datum 20 maart 2020
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Foto: Dirk Gillissen

De colorectale chirurgie is een vak in ontwikkeling, wat steeds meer een eigen positionering krijgt binnen de gastrointestinale chirurgie, onder andere door technologische ontwikkelingen en uitbreiding van het multidisciplinaire behandelarsenaal. Dit is de hoofdboodschap van Pieter Tanis in zijn oratie.

Chirurgie van het spijsverteringskanaal kent verschillende deelgebieden. Aandoeningen van de dunne darm tot en met de anus behoren tot de colorectale chirurgie. Colorectale chirurgie roept meestal niet direct associaties op met de academie, en dat is ook wel verklaarbaar vanuit historisch perspectief. Tanis is ook pas de tweede hoogleraar colorectale chirurgie in Nederland.

Het vakgebied maakt echter grote ontwikkelingen door. De chirurgische toegang tot de buik wordt geminimaliseerd, maar tevens wordt de zichtbaarheid van anatomie en fysiologie vergroot. Zoals in vele andere vakgebieden is er sprake van toegenomen complexiteit en diversiteit in behandeling. Specifieke patiënten kunnen alleen nog multidisciplinair in een tertiair centrum behandeld worden. Er wordt in Nederland belangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan op het gebied van de colorectale chirurgie, waarbij belangrijke interactie is met kwaliteitsregistraties en richtlijnontwikkeling. Chirurgisch onderzoek ontstijgt langzaam maar gestaag het imago van onbeduidendheid, wat van direct belang is voor patiënten.

Dhr. prof. dr. P.J. Tanis, hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder colorectale chirurgie: ‘(On)zichtbaar’.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam