Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Genocide is een vorm van massaal geweld tegen ongewapende burgers. Het is een mondiaal probleem dat vanuit verschillende invalshoeken wordt bestudeerd, wat nieuwe inzichten oplevert over oorzaken, verloop, en nasleep. Hierover weidt Uğur Ümit Üngör uit in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement De logica van massaal geweld in genocide
Datum 23 september 2021
Tijd 16:30
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Uğur Ümit Üngör (foto: NIOD)
Uğur Ümit Üngör (foto: NIOD)

Genocide is door de hele geschiedenis heen een voortdurend en hardnekkig verschijnsel. Grootschalige vernietiging van ongewapende burgers op basis van groepsidentiteit is voorgekomen in zeer uiteenlopende menselijke samenlevingen, zoals Rwanda, Cambodja, Guatemala of Joegoslavië. Meer dan 75 jaar na het einde van de Holocaust en de ratificatie van het Genocideverdrag in 1948 is het fenomeen genocide wereldwijd nog even actueel.

In zijn oratie zal Üngör ingaan op drie thema’s die centraal staan in het wetenschappelijke onderzoek naar genocide: de problemen rondom het concept genocide als academische term en als juridisch begrip, nieuwe inzichten en methoden in het onderzoek naar daders en daderschap, en het massale geweld dat Syrië en Irak in de afgelopen halve eeuw heeft geteisterd. De oratie zal in het Engels worden uitgesproken.

Prof. dr. Uğur Ümit Üngör, bijzonder hoogleraar Holocaust- en genocidestudies: 'Organized Destruction: The Logic of Mass Violence in Genocide'.

 

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam