Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Wetenschappelijke vooruitgang is afhankelijk van theorievorming en observaties. Voor de hoge-energie astrofysica zijn metingen vanuit de ruimte essentieel. Hiervoor worden complexe instrumenten ontwikkeld die op satellieten moeten werken. Deze instrumenten worden over vele jaren met grote internationale teams gebouwd. Alle aspecten die hierbij aan de orde komen worden in de oratie van Jan-Willem den Herder geschetst.

Kerngegevens van evenement Ruimte voor de hoge-energie astrofysica
Datum 6 april 2022
Tijd 16:30
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Jan-Willem den Herder

Cruciale informatie om sterren, zwarte gaten, melkweg stelsels of clusters van melkwegstelsels beter te doorgronden wordt verkregen uit waarnemingen met fotonen variërend van radio golven tot en met gammastraling. Röntgenstraling is uitermate geschikt om heet gas (miljoenen graden) of gas in de buurt van zwarte gaten te bestuderen. Aangezien de atmosfeer deze straling absorbeert moeten instrumenten op satellieten geplaatst worden. Nederland is zeer succesvol in het maken van deze instrumenten, volgens Jan-Willem den Herder. Dit vereist jarenlange inzet van grote, internationale teams.  De verschillende aspecten die bij deze ontwikkeling komen kijken, zoals het kiezen van de beste technologie, het aantonen dat een instrument in de ruimte kan werken, de onzekerheid die hierbij komt kijken aangezien reparaties niet mogelijk zijn en de samenwerking in grote internationale teams worden geschetst. In zijn oratie gaat Den Herder hier verder op in. 

Deze oratie is hier live te volgen. 

Prof. dr. J.W. den Herder, bijzonder hoogleraar Hoge-Energie Astrofysica, in het bijzonder Ruimte-instrumentatie: Ruimte voor de hoge-energie astrofysica.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam