Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E. Gans is per 1 september 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Hedendaags jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Mw. dr. E. Gans (1951) is per 1 september 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Hedendaags jodendom, zijn geschiedenis en zijn cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is aan de universiteit gevestigd vanwege de Stichting Bijzondere Leerstoel Joodse Studiën, die achtereenvolgens werd bekleed door mw. dr. R.K. Fuks-Mansveld (1989-1996) en dr. W.J. van Bekkum (1996-2001).

Evelien Gans deed na haar opleiding Moderne geschiedenis aan de UvA als assistent-in-opleiding onderzoek aan de UvA naar de veranderende identiteit van joodse sociaal-democraten en socialistisch-zionisten in Nederland in de twintigste eeuw.
In 1994 verscheen van haar hand 'Gojse nijd & joods narcisme. Over de verhouding tussen joden en niet-joden in Nederland'.
Ze promoveerde in 1999 aan de UvA op het proefschrift 'De kleine verschillen die het leven uitmaken. Een historische studie naar joodse sociaal-democraten en socialistisch-zionisten in Nederland'.
Daarna werd ze wetenschappelijk onderzoekster, aanvankelijk in dienst van de Stichting Onderzoek Terugkeer Opvang (SOTO), vanaf 2000 bij het NIOD. Bij de SOTO deed ze onderzoek naar ‘antisemitische stereotypen in bevrijd Nederland’. Haar onderzoek bij het NIOD moet uitmonden in een boek met als voorlopige titel: 'Vader en zoon: Jaap (1912-1993) en Ischa (1943-1995) Meijer. Een dubbelportret van twee creatieve en non-conformistische Nederlandse joden'.
Als hoogleraar aan de UvA zal Evelien Gans hoorcolleges geven, werkcolleges begeleiden en contractonderwijs verzorgen voor een breder publiek.
In mei 2002 maakte de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bekend dat de Henriëtte Roland Holstprijs 2002 aan haar is toegekend voor het boek 'De kleine verschilllen die het leven uitmaken'. De jury prijst haar om de 'verzorgende en meeslepende stijl [...] waarmee ze de aandacht bijna 900 bladzijden lang weet vast te houden'. De prijs wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt en bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 2.500 euro.