Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E. Jansen is per 1 april 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Mw. dr. E. Jansen (1951) is per 1 juni 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is aan de universiteit gevestigd vanwege de Stichting tot bevordering van de studie van taal, letterkunde, cultuur en geschiedenis van Zuid-Afrika. Daarmee wordt het vakgebied tot nieuw leven gewekt aan de UvA sinds de bijzondere leerstoel in het begin van de jaren zeventig onder politieke druk werd opgeheven.

Ena Jansen behaalde in 1974 een mastergraad in Afrikaanse en Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Stellenbosch en in 1979 studeerde zij cum laude af in Theoretische en vergelijkende literatuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Na haar studententijd woonde mw. Jansen nog zes jaar lang in Amsterdam. In deze periode werkte ze als freelancer in de journalistiek en bij een uitgeverij en was ze enige tijd assistent bij de bibliotheek van het documentatiecentrum het Suid-Afrikaanse Instituut op de Keizersgracht. In 1984 werd ze docent aan de Universiteit van de Witwatersrand, Johannesburg, waar ze in 1992 promoveerde op het proefschrift 'Elisabeth Eybers se "Nederlandse" bundels 1962-1991'. In 1999 werd ze hoofd van de afdeling Afrikaans en Nederlands aan die universiteit. In 2001 volgde een aanstelling als universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Naast haar academische werkzaamheden is Ena Jansen thans actief in de redactieraden van het 'Tydskrif vir Nederlands en Afrikaans' en 'Stilet' (tijdschrift van de Afrikaanse Letterkunde Vereniging). Zij maakte meermalen deel uit van jury’s voor de toekenning van Zuid-Afrikaanse literaire prijzen en ze was lid van de literatuurcommissie van de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns.
Twee van haar recente boeken zijn bij de Amsterdam University Press verschenen: 'Afstand en verbintenis: Elisabeth Eybers in Amsterdam' (1998) en 'Boer en Brit: Ooggetuigen en schrijvers over de Anglo-Boerenoorlog' (2001).
Als bijzonder hoogleraar zal Ena Jansen gedurende een dagdeel in de week aan de Universiteit van Amsterdam werkzaam zijn en zich bezighouden met de Zuid-Afrikaanse literatuur in haar volle breedte en zich niet beperken tot de literatuur die in het Afrikaans is geschreven.