Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R.V.A. Janssens is per 15 juli 2002 benoemd tot hoogleraar Amerikanistiek aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. R.V.A. Janssens (1962) is per 15 juli 2002 benoemd tot hoogleraar Amerikanistiek aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een zogeheten Van der Leeuw-leerstoel, die gefinancierd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het is de bedoeling dat Janssens de huidige hoogleraar Amerikanistiek aan de UvA, Rob Kroes, opvolgt als deze over drie jaar met pensioen gaat. Dan stopt ook de NWO-financiering.

Ruud Janssens volgde aan de UvA een opleiding Moderne Aziatische geschiedenis en een opleiding Nieuwe en theoretische geschiedenis. Daarna behaalde hij het diploma American Studies aan het Smith College in Northampton, Massachussets, Verenigde Staten. In 1991 werd hij assistent-in-opleiding bij het Amerika Instituut van de UvA, waar hij onderzoek deed naar de plannen van de Amerikaanse overheid in de Tweede Wereldoorlog om Japan te bezetten. Tegelijkertijd volgde hij een postdoctorale opleiding Negentiende- en twintigste-eeuwse geschiedenis.
Janssens promoveerde in 1995 cum laude aan de UvA op het proefschrift 'What Future for Japan. U.S. Wartime Planning for the Postwar Era, 1942-1945'. Na zijn promotie werd hij onderzoeker aan Harvard University, Verenigde Staten, aanvankelijk als American Council of Learned Societies Fellow in American Studies, vervolgens als 'advanced research fellow' bij het Program on US-Japan Relations. Daarna volgden gastdocentschappen aan de University of Calgary, Canada, en het Amerika Instituut van de UvA en deed hij onderzoek voor de Social Science Research Council in New York. In 1997 werd hij postdoc bij Azië-studies aan de UvA, een jaar later gevolgd door een aanstelling als universitair docent Internationale betrekkingen bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder.