Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J. Houwink ten Cate is aangesteld als hoogleraar/directeur nieuw Centrum voor Holocaust en Genocidestudies.

Dhr. dr. J. Houwink ten Cate is per 1 oktober 2002 benoemd tot hoogleraar Holocaust en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is tegelijkertijd aangesteld als directeur van het nieuwe Centrum voor Holocaust en Genocidestudies dat voorlopig bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD, voorheen RIOD) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is gehuisvest.

Het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies is een initiatief van het NIOD en de UvA en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het centrum zal onderzoek gedaan worden naar genocide en in het bijzonder de Holocaust, en er zal wetenschappelijk onderwijs over deze onderwerpen worden gegeven. Daarnaast moet het centrum een bijdrage leveren aan de educatie en het publieke debat over herinnering en herdenking.

Johannes Houwink ten Cate (1956) studeerde hedendaagse en sociaal-economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Daarna was hij drie jaar lang postgraduate student aan het Institut für Europäische Geschichte in Mainz, Duitsland. Sinds 1985 is hij als onderzoeker verbonden aan het NIOD. Zijn onderzoeksinteresse is de jodenvervolging in de bezette Nederlandse gebieden en daarbuiten. Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift 'De mannen van de Daad en Duitsland, 1919-1939. Het Hollandse zakenleven en de vooroorlogse buitenlandse politiek'.