Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.J.P. Kastelein is per 1 januari 2003 benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de genetische aspecten van vasculaire aandoeningen, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. J.J.P. Kastelein (1954) is per 1 januari 2003 benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de genetische aspecten van vasculaire aandoeningen, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ontstaan doordat het Academisch Medisch Centrum (AMC-UvA) heeft besloten onderzoek op het terrein van de genetica van hart- en vaatziekten te stimuleren.

John Kastelein studeerde in 1980 af in Geneeskunde aan de UvA en specialiseerde zich vervolgens in de interne geneeskunde. In 1986 werd hij research fellow aan de University of British Columbia, Vancouver (Canada), waar hij zich concentreerde op de moleculaire biologie en de erfelijke predispositie van vroeg optredende hart- en vaatziekten.
Terug in Nederland richtte hij in het AMC-UvA een speciale kliniek en een onderzoeksgroep op, die nu beide tot de onderafdeling Vasculaire Geneeskunde behoren. De belangrijkste onderzoeksfocus van Kastelein ligt momenteel op het gebied van het ontrafelen van nieuwe genen die belangrijk zijn voor atherosclerose (aderverkalking) en op het ontwikkelen van gentherapie voor deze aandoening.
Hij promoveerde in 1991 aan de UvA cum laude op het proefschrift The Molecular Basis of Inherited Disorders of Lipoprotein Metabolism.
In 1997 en 1998 was Kastelein gasthoogleraar aan het Center for Molecular Medicine and Therapeutics van de University of Britisch Columbia in Vancouver.
Sinds 1999 is hij medevoorzitter van de onderafdeling Vasculaire Geneeskunde van het AMC-UvA. Hij is tevens bestuurslid van diverse verenigingen en comités op zijn vakgebied.
Hij heeft meer dan 200 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften (mede) op zijn naam staan.