Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. W.G.J. Duyvendak is per 1 juli 2003 benoemd tot voltijds hoogleraar Sociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. prof. dr. W.G.J. Duyvendak (1959) is per 1 juli 2003 benoemd tot voltijds hoogleraar Sociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Jan Willem Duyvendak studeerde in 1982 af in de welzijnsvraagstukken (hoofdvak: sociologie) en in 1987 in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vervolgens deed hij promotieonderzoek bij de vakgroep Algemene politicologie van de UvA, waarna hij in 1992 promoveerde op het onderwerp The Power of Politics. New Social Movements in an Old Polity. France 1965-1989.
In 1993 werd hij aangesteld als universitair docent aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1994 tot 1998 had hij een postdoc-aanstelling aan de Amsterdamse School voor Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek van de UvA, die gefinancierd werd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 1996 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sinds 1999 werkte Duyvendak als algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut te Utrecht. Dit instituut voert sociaal-wetenschappelijk onderzoek uit, met name op het terrein van zorg en welzijn. Inhoudelijke zwaartepunten in Duyvendaks werk zijn mobilisatie- en emancipatieprocessen in (inter)nationale context, sociale en politieke vernieuwing, maatschappelijk middenveld en sociale bewegingen, sociale cohesie en multiculturaliteit en de politieke geschiedenis van Nederland.

Recente boeken van zijn hand zijn onder andere: De planning van ontplooiing. Wetenschap, politiek en de maakbare samenleving (SDU 1999), Meeting Point Nederland. Over samenlevingsopbouw, multiculturaliteit en sociale cohesie (Boom 2001, redactie met L. Veldboer) en In het hart van de verzorgingsstaat. Het Ministerie van Maatschappelijk Werk en zijn opvolgers (CRM, WVC, VWS), 1952-2002 (Walburg Pers 2002, redactie samen met I. de Haan).