Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. F.J.M. Hilgers is per 1 oktober 2003 benoemd tot hoogleraar Oncologisch gerelateerde stem- en spraakstoornissen, in het bijzonder die bij de gelaryngectomeerden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. F.J.M. Hilgers (1946) is per 1 oktober 2003 benoemd tot hoogleraar Oncologisch gerelateerde stem- en spraakstoornissen, in het bijzonder die bij de gelaryngectomeerden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Frans Hilgers doet onderzoek naar de technieken en behandelmethoden die de stem van patiënten na een hoofd-hals oncologische behandeling helpen te verbeteren. Het kan daarbij zowel gaan om kankerpatiënten bij wie het strottenhoofd (larynx) geheel is verwijderd, als om patiënten bij wie het strottenhoofd kon worden behouden door middel van bestraling of een beperkte operatie. Al deze behandelingen hebben effect op de stem. De medicus Hilgers is als hoogleraar werkzaam bij het Instituut voor Fonetische Wetenschappen: het samenvoegen van de inzichten en expertise van medici en fonetici bevordert het onderzoek naar de factoren die de stemkwaliteit bepalen.

Hilgers is sinds 1978 werkzaam als KNO-arts aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL). Sinds 1989 is hij ook hoofd van de afdeling Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie van het NKI/AvL. Daarnaast is Hilgers als consulent hoofd-hals oncologie verbonden aan de KNO-afdeling van het AMC.