Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. W. Hermsen is per 1 januari 2004 benoemd tot hoogleraar Ruimteonderzoek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. W. Hermsen (1947) is per 1 januari 2004 benoemd tot hoogleraar Ruimteonderzoek aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Wim Hermsen doet onderzoek op het gebied van de hoge-energie-astrofysica. Hij heeft zijn onderzoek vooral verricht in de gammasterrenkunde, als onderdeel van baanbrekende ruimteonderzoekmissies. Zo was Hermsen nauw betrokken bij de Europese COS-B missie (operationeel van 1975 tot 1982), de NASA missie Compton Gamma-Ray Observatory (1991 - 2000) en de nu operationele ESA missie INTEGRAL. In zijn onderzoek richt hij zich met name op de detectie en verklaring van hoogenergetische straling van compacte objecten, waaronder roterende neutronensterren.

Hermsen is sinds 1972 werkzaam bij de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) van NWO en haar voorgangers. Sinds 2000 is hij hoofd van de divisie Hoge Energie Astrofysica, een functie die hij naast zijn (deeltijd)hoogleraarschap blijft uitoefenen. Van 1990 tot 1998 was hij lid van het bestuur van de Committee on Space Research (COSPAR) van de International Council of Scientific Unions (ICSU), waarvan hij nu sinds 2002 vice-president is.