Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. H. Schuitemaker is per 1 augustus 2004 benoemd tot hoogleraar Virologie, in het bijzonder de viro-pathogenese van AIDS, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dr. Hanneke Schuitemaker (1964) is per 1 augustus 2004 benoemd tot hoogleraar Virologie, in het bijzonder de viro-pathogenese van AIDS, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het onderzoek van Schuitemaker heeft zich tot nu toe gericht op de rol van genetische gastheerfactoren en de variabiliteit van het virus fenotype in het klinische beloop van infectie met het humane immunodeficientie virus (HIV). Mede door de beschikking over patiëntenmaterialen die verkregen zijn in het kader van de Amsterdamse Cohort studies naar HIV-infectie en AIDS bij homoseksuele mannen en intraveneuze druggebruikers - een multidisciplinaire samenwerking tussen de Amsterdamse GG&GD, het AMC en Sanquin Research - heeft Schuitemaker zich een unieke positie in het virologische AIDS-onderzoeksveld verworven. Haar onderzoek zal in de toekomst verschuiven in de richting van vaccinonderzoek en zich meer concentreren op de rol van de humorale immuniteit van de gastheer tegen HIV en de mogelijkheden voor het virus om hieraan de ontsnappen.

Schuitemaker is sinds 1989 werkzaam bij het voormalig Centrale Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst, nu Sanquin en onderdeel van het Landsteiner Laboratorium van het AMC. Tot 1992 werkte zij daar als junior-onderzoeker en vervolgens als senior-onderzoeker en hoofd van het AIDS Virologie laboratorium. Sinds 1998 is zij tevens werkzaam als hoofd van de afdeling Klinische Viro-Immunologie van Sanquin Research. Van 2003 tot 2004 bracht Schuitemaker een sabbatical door aan het Scripps Research Insitute in de Verenigde Staten.