Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. F. Kuiken is per 1 januari 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. F. Kuiken (1953) is per 1 januari 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de gemeente Amsterdam. Kuiken volgt René Appel op, die in 2003 afscheid nam.

Folkert Kuiken zal zich in zijn onderzoek richten op de verwerving van Nederlands als tweede taal binnen en buiten het onderwijs, in het bijzonder op het effect van taalonderwijs. Eerder deed hij onderzoek naar interactie in de klas, de rol van grammaticaonderwijs en de vraag welke opdrachten de taalvaardigheid het meest stimuleren. Hij is (mede)auteur van diverse leermiddelen voor zowel het primair, het voortgezet als het volwassenenonderwijs. Kuiken gaat een expertgroep leiden van gezaghebbende taaldeskundigen, onderwijskundigen en didactici. Deze expertgroep zal aan het gehele Amsterdamse onderwijs gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen op het gebied van Nederlands als tweede taal.

Kuiken is sinds 1990 werkzaam bij de UvA, eerst bij de vakgroep Algemene Taalwetenschap en later bij de leerstoelgroep Tweede-taalverwerving, aanvankelijk als post-doc en vanaf 1992 als universitair docent. Van 1998 tot 1 september 2004 was hij tevens coördinator van het Amsterdam Centre for Language and Communication (ACLC) van de UvA.