Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. J. Früchtl is benoemd tot hoogleraar Filosofie van kunst en cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. prof. dr. J. Früchtl (1954) is benoemd tot hoogleraar Filosofie van kunst en cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Josef Früchtl doet onderzoek op het gebied van esthetica en kunstfilosofie. In het bijzonder gaat zijn interesse uit naar de relatie tussen esthetica en ethiek (kunst en moraliteit), een relatie die het Europese denken heeft overheerst vanaf de Griekse oudheid tot aan het postmodernisme van Richard Rorty, Michel Foucault, Jean-François Lyotard en Jacques Derrida. De laatste jaren heeft Früchtl zich gericht op de ontwikkeling van een concept van moderniteit, dat enerzijds geïnspireerd is door de eerder genoemde postmodernisten en anderzijds door Habermas. In zijn recente onderzoek Brave New Man richt Früchtl zich op de invloed van esthetica op ons beeld van de man van de toekomst. In de visie van Früchtl is filosofie meer dan een specifieke denktraditie: het is onderdeel van een breder cultureel discours.

Früchtl is als onderzoeker verbonden geweest aan de Università di Pisa en de Universität Frankfurt am Main. Sinds 1996 is hij als universitair hoofddocent Filosofie werkzaam bij de Universität Münster, en sinds 2003 tevens als voorzitter van de commissie kunst en cultuur van deze universiteit. Daarnaast is hij sinds 2002 voorzitter van de Deutsche Gesellschaft für Ästhetik.