Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. E. Fliers is benoemd tot hoogleraar Endocrinologie, in het bijzonder neuro-endocrinologie, aan de Faculteit Geneeskunde.

Dhr. dr. E. Fliers (1956) is benoemd tot hoogleraar Endocrinologie, in het bijzonder neuro-endocrinologie, aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Eric Fliers doet onderzoek op het gebied van neuro-endocrinologie. Deze discipline bestudeert de wisselwerking tussen hormonen en hersenen in gezondheid en ziekte. In het bijzonder richt Fliers zich op de rol van de hypothalamus (een deel van tussenhersenen onder de thalamus) in neuro-endocriene en metabole regulatie.

Fliers studeerde geneeskunde aan de UvA en promoveerde in 1985 op een onderzoek aan het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek naar neuro-endocriene kerngebieden in de hypothalamus van de mens. Hij was medeoprichter en eerste coördinator van de Nederlandse Hersenbank. Fliers deed zijn artsexamen in 1987 (cum laude) en specialiseerde zich vervolgens in de Interne Geneeskunde. In 1992 werd hij geregistreerd als internist en in 1994 als internist-endocrinoloog. Fliers is sinds 1992 werkzaam bij de afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het AMC, sinds 2001 als academisch hoofdspecialist. Daarnaast is hij hoofd van de Polikliniek Inwendige Specialismen van het AMC.

In 1997 was Fliers winnaar van de Organon Nederland Prijs voor Schildklieronderzoek. Fliers publiceerde onder andere in Science, The Lancet en The Journal of Clinical Investigation.