Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. Th.L. Vaessens is benoemd tot hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. Th.L. Vaessens (1967) is benoemd tot hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Thomas Vaessens doet onderzoek naar literaire teksten, instituties en verschijnselen van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Hij is daarbij vooral geïnteresseerd in avant-gardeliteratuur en de wijze waarop vertegenwoordigers van de verschillende avant-gardebewegingen de literaire en literatuurwetenschappelijke discoursen hebben gestuurd en beïnvloed. Ook de vraag wat nu de maatschappelijke impact is van literatuur neemt een belangrijke plaats in binnen zijn onderzoek. Als hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde gaat hij zich vooral bezighouden met onderzoek naar en onderwijs over de veranderende functies van literatuur in de hedendaagse, steeds complexer wordende cultuur.

In het kader van het Nieuwe Generatieoffensief bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA was Vaessens sinds 2003 werkzaam als universitair docent ‘Nieuwe Nederlandse letterkunde in Europees perspectief’. Daarvoor was hij sinds 1998 universitair docent aan de vakgroep Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit Utrecht en, van 1999 tot 2003, postdoc-onderzoeker in dienst van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarnaast was Vaesssens van 2001 tot 2002 gasthoogleraar Neerlandistiek aan de Freie Universität Berlin. Verder is Vaessens lid van de Commissie Letteren van de Raad voor Cultuur, poëziecriticus en lid van het discussieforum van het radioprogramma Knetterende Letteren.