Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. A.E.M. van Vianen is per 1 september 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Loopbaancompetenties in arbeids- en leerloopbaan aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Mw. dr. A.E.M. van Vianen (1953) is per 1 september 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Loopbaancompetenties in arbeids- en leerloopbaan aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSVP). Het doel van de leerstoel is het vergroten van de aandacht voor wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de loopbaanontwikkeling en het bevorderen van de toepassing van nieuwe inzichten in de beroepspraktijk.

Annelies van Vianen doet onderzoek naar personeelsselectie, management- en loopbaanontwikkeling en hoe mensen in hun werkomgeving passen. Om de eigen loopbaan te kunnen sturen, moeten mensen beschikken over zelfinzicht met betrekking tot de inhoud van het werk en de werkomgeving. Hierbij komen vragen aan de orde zoals: wie ben ik, wat kan ik en in welke werkomgeving kom ik het beste tot mijn recht? Van Vianen gaat onderzoeken welke individuele en omgevingskenmerken in het bijzonder bijdragen tot de beleving van werknemers dat ze bij hun werkomgeving passen. Zij stelt dat loopbanen vanuit organisaties gestimuleerd moeten worden - onder andere door het aanbieden van andere taken en uitdagingen aan medewerkers. Van Vianen gaat zich in haar onderzoek daarom tevens richten op de besluitvormingsstrategieën van leidinggevenden bij het toewijzen van nieuwe en uitdagende taken aan hun medewerkers.

Van Vianen is sinds 1990 verbonden aan de UvA; eerst als universitair docent en sinds 1998 als universitair hoofddocent Arbeids- en organisatiepsychologie. Daarnaast was zij van 1992 tot 1994 voorzitter van de Emancipatiecommissie van de UvA. In 1997 was Van Vianen als gastonderzoeker werkzaam bij Michigan State University.