Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. J.J.M. Hazenbos is benoemd tot bijzonder hoogleraar Hettitisch en de verwante Anatolische talen en culturen alsmede de geschiedenis van Anatolië in de preklassieke periode aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. J.J.M. Hazenbos (1962) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Hettitisch en de verwante Anatolische talen en culturen alsmede de geschiedenis van Anatolië in de preklassieke periode aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Allard Pierson Stichting.

Joost Hazenbos gaat zich als hoogleraar bezighouden met het onderwijs in de Hettitische taal en literatuur en met de politieke geschiedenis en cultuurgeschiedenis van Anatolië, in het bijzonder die van het Hettitische rijk. Zwaartepunten in zijn onderzoek zijn de Hettitische
cultuurgeschiedenis (zoals de godsdienst, een centraal thema in zijn proefschrift over de Hettitische cultusinventarissen) en de grammatica van het Hurritisch: een niet-Indoeuropese taal die tegelijk met het Hettitisch in Anatolië gesproken werd, maar er absoluut niet aan verwant is.

Hazenbos is sinds 1996 verbonden aan het Altorientalisches Institut van de Universität Leipzig. Van 1998 tot 2003 werkte hij daar aan zijn Habilitation, met als thema Hettitische orakelteksten, waarbij hij van 1998-2000 een stipendium kreeg van de Deutsche Forschungsgemeinschaft. In 2003 werd Hazenbos aan de Universität Leipzig benoemd tot Privatdozent. Daarnaast vervulde hij van 1999 tot 2004 leeropdrachten aan de Freie Universität Berlin en de Universität Bern.