Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. Thomas Blom Hansen is per 1 juli 2006 benoemd tot hoogleraar Godsdienstwetenschappen aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. prof. dr. Thomas Blom Hansen (1958) is per 1 juli 2006 benoemd tot hoogleraar Godsdienstwetenschappen aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Thomas Hansens onderzoek beweegt zich op het snijvlak van de politieke antropologie en de antropologie van religie. Hij werkte onder andere aan vraagstukken over geweld, identiteit, de aard van het ‘politieke’, de postkoloniale staat, secularisme, en religie en individualiteit. Op het theoretische vlak is Hansen in het bijzonder geïnteresseerd in het poststructuralisme, psychoanalyse en politieke filosofie. Momenteel werkt hij aan een boek – met de voorlopige titel Melancholia of Freedom: anxiety, race and nostalgia in a South African township – over de opleving van religie, culturele identiteiten, muziek en politieke denkbeelden in het Zuid-Afrika van na de apartheid. In zijn huidige onderzoek richt Hansen zich op drie terreinen: religie en de vorming van de ‘ethische mens'; transnationale netwerken en de verbeelding van het heilige; en stedelijke denkbeelden, consumptie en het ‘zintuiglijke leven’. Aan de UvA wil hij nieuwe onderzoeksprojecten op deze terreinen initiëren.

Hansen is sinds 2004 als hoogleraar Antropologie verbonden aan Yale University. Voor die tijd doceerde hij aan de University of Edinburgh, Roskilde University, Copenhagen University en de University of Natal (Zuid-Afrika).