Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. drs. J.F.W.M. Bartelsman is benoemd tot hoogleraar Maag-, darm- en leverziekten aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. drs. J.F.W.M. Bartelsman (1946) is benoemd tot hoogleraar Maag-, darm- en leverziekten aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Joep Bartelsman studeerde geneeskunde aan de UvA en werd tussen 1974 en 1979 opgeleid door prof. dr. Guido Tytgat in het Wilhelmina Gasthuis. Sinds 1979 is hij als staflid verbonden aan de afdeling Maag-, darm- en leverziekten (MDL) van het Academisch Medisch Centrum (AMC-UvA). Sinds 1 april 2005 is hij afdelingshoofd van deze vakgroep. Bartelsman droeg bij aan vele publicaties, vooral op het gebied van de diagnostische en therapeutische endoscopie en gastrointestinale infecties. Hij organiseerde landelijk onderwijs voor assistenten MDL in opleiding en voor endoscopieverpleegkundigen. Ook was hij als lid van de wetenschappelijke raad en bestuurslid actief in de Maag Lever Darm Stichting. In 2002 werd Bartelsman benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie, waarvan hij van 1997 tot 2003 bestuurslid was en voorzitter van de sectie endoscopie. Hij is oprichter van de Amsterdamse Gastroenterologie Vereniging en van het tijdschrift Amsterdams Darmkanaal.

Als hoofd van de afdeling MDL beschouwt Bartelsman het als zijn belangrijkste taken om leiding te geven aan de kliniek, onderwijs te geven en het translationele onderzoek te stimuleren dat onder zijn voorgangers Tytgat en Van Deventer is ingezet, met als belangrijke peilers basale en klinisch onderzoekslijnen in de leverziekten, inflammatoire darmziekten, galweg- en pancreasziekten, (pre)maligne aandoeningen van slokdarm en colon, neurogastroenterologie en experimentele endoscopie.