Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. G.E.E. Boeckxstaens is benoemd tot hoogleraar Neurogastroenterologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. G.E.E. Boeckxstaens (1963) is benoemd tot hoogleraar Neurogastroenterologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Guy Boeckxstaens houdt zich vooral bezig met onderzoek naar de neuromusculaire functie van het maagdarmstelsel, in het bijzonder naar de mechanismen die aanleiding geven tot buikklachten of verstoorde darmmotiliteit (beweeglijkheid van de darm). Hierbij bestudeert hij ziekten zoals ileus (belemmerde darmpassage), refluxziekte, achalasie (voedselstase in de slokdarm), functionele dyspepsie (bovenbuiksklachten), obstipatie en prikkelbaar darmsyndroom. Het onderzoek concentreert zich op de zenuwen in het darmstelsel, waarbij Boeckxstaens onderzoekt welke stoffen worden vrijgesteld door zenuwcellen en welke zenuwbanen betrokken zijn bij het genereren van buikklachten. Daarnaast besteedt hij ook veel aandacht aan de interactie tussen zenuwcellen en het immuunsysteem. Vooral de rol van ontstekingen bij het ontstaan van pijnklachten bij patiënten met buikklachten of afwijkingen in de darmmotiliteit staat centraal. Via recent ontwikkelde diermodellen worden de betrokken ziektemechanismen in detail bestudeerd, met het streven nieuwe manieren te ontdekken om te interveniëren. Het via dit onderzoek verkregen inzicht wordt vervolgens vertaald naar de klinische praktijk waarin dan nieuwe medicijnen of behandelingsmethoden bij patiënten worden getest.

Boeckxstaens is sinds 1994 als hoofd van het Motiliteitscentrum werkzaam bij de afdeling Gastroenterologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC-UvA). Daarnaast is hij onder andere lid van de redactieraad van het tijdschrift Neurogastroenterology and Motility, lid van de wetenschappelijke raad van het ‘European Digestive Motility Center’ en voorzitter van de sectie Neurogastroenterologie van de Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie.