Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. J.P. Medema is benoemd tot hoogleraar Experimentele oncologie en radiobiologie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. J.P. Medema (1968) is benoemd tot hoogleraar Experimentele oncologie en radiobiologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Jan Paul Medema studeerde Scheikunde aan de Universiteit van Leiden, waarna hij promoveerde aan de Universiteit van Utrecht onder leiding van prof. dr. Hans Bos. Na zijn promotieonderzoek specialiseerde Medema zich in de mechanistische aspecten van celdood, eerst in het laboratorium van prof. dr. P.H. Krammer in Heidelberg en later in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Voor dit onderzoek ontving hij in 2001 een Vidi-subsidie van NWO. Medema is sinds juni 2005 als hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Oncologie en Radiobiologie (LEXOR) werkzaam bij het Academisch Medisch Centrum (AMC), waar hij zijn onderzoek aan tumorceldood voortzet. Daarnaast is hij onlangs bestuurslid geworden van de Onderzoeksschool Oncologie Amsterdam en lid van de AMC Research Council.

In zijn nieuwe functie beschouwt Medema het als belangrijkste taak om het oncologische onderzoek binnen het laboratorium op een internationaal competitief niveau te brengen en te houden. Hierbij spelen chemotherapeutische, immunologische en radiobiologische aspecten van tumorceldood een centrale rol. Naast de pre-klinische onderzoekslijnen zal Medema veel aandacht besteden aan translationeel onderzoek gericht op de manipulatie van celdood bij patiënten met kanker.