Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. Paul Fockens is benoemd tot hoogleraar Gastrointestinale Endoscopie aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. Paul Fockens (1958) is benoemd tot hoogleraar Gastrointestinale Endoscopie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Paul Fockens is maag-darm-leverarts en zijn professionele carrière staat voor een groot deel in het teken van de flexibele endoscopie (het kijken in maag en darm met een zogeheten kijkslang). Een deel hiervan betreft vroeg-diagnostiek van kwaadaardige tumoren en hun voorlopers. Hierbij zoekt Fockens naar nieuwe beeldvormende technieken door gebruik te maken van verschillende interacties tussen licht en weefsel. Daarnaast gaat Fockens’ onderzoeksinteresse uit naar de endoscopische therapie voor late stadia van kwaadaardige tumoren. Hierbij worden bijvoorbeeld nieuwe endoscopische methoden voor het opheffen van verstoppingen vergeleken met de huidige standaardbehandeling.

Endoscopische chirurgie is een nieuw gebied waarin Fockens en het Academisch Medisch Centrum (AMC-UvA) naam proberen te maken. Fockens heeft internationale bekendheid verkregen door zijn deelname aan wereldwijde nascholingscursussen en is ook organisator van dergelijke cursussen in Nederland. Hij is oud-voorzitter van het Nederlands Genootschap van MDL-artsen en voorzitter van de European Postgraduate Gastro-Surgical School. In de afgelopen jaren was hij voorzitter van het onderwijsinstituut Medische Informatiekunde van de UvA. In die functie begeleidde hij de invoering van de bachelor-masterstructuur.

Fockens is sinds 1992 als academisch specialist en universitair hoofddocent werkzaam bij de afdeling maag-, darm- en leverziekten van het AMC. Sinds 1999 is hij tevens hoofd van de afdeling Endoscopie. Daarnaast is Fockens lid van de internationale redactieraad van het tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy en mede-editor van het tijdschrift Endoscopy.