Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. Michiel van Kempen is benoemd tot bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. Michiel van Kempen (1957) is benoemd tot bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Bert Schierbeekfonds. Het gaat om een nieuwe leerstoel.

Als bijzonder hoogleraar zal Van Kempen zich richten op onderwijs en onderzoek in de historische en hedendaagse letterkunde van Nederlands West-Indië. Hiermee wordt hij de eerste hoogleraar in Nederland die zich speciaal bezighoudt met de letterkunde van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba uit verleden en heden.

Van Kempen is opgeleid als neerlandicus aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in 2002 aan de UvA op het omvangrijke proefschrift Geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Hij was werkzaam als docent in het vwo, hbo en wo in Nederland en Suriname. Daarnaast had hij verschillende functies op het gebied van de Caraïbische literatuur en cultuur, onder andere bij bibliotheken. Van Kempen heeft een zeer ruime en brede onderzoekservaring. Zijn contacten in de wereld van de Caraïbische literatuur en cultuur zijn uitgebreid, zowel binnen Nederland als in het gebied zelf. Voor zijn studies op het gebied van de Surinamistiek ontving Van Kempen in 2004 de ANV-Visser Neerlandia-prijs.

De bijzondere leerstoel West-Indische letteren is de derde leerstoel bij de afdeling Neerlandistiek van de UvA op het gebied van de letterkunde van de voormalige gebiedsdelen van Nederland. Ook de leerstoel Zuid-Afrikaanse letterkunde en de leerstoel Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis, in het bijzonder van Oost-Indië, zijn aan de afdeling Neerlandistiek gevestigd. Door de combinatie van de drie leerstoelen kan een uniek studieprogramma aangeboden worden, waarin koloniale en postkoloniale aspecten van de Nederlandse literatuur in hun samenhang bestudeerd worden.

De bijzondere leerstoel West-Indische letteren is ingesteld vanwege de Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS). Deze stichting richt zich onder andere op het initiëren, bevorderen en instandhouden van de studie op het gebied van de taal en letteren, cultuur en de geschiedenis van Suriname. De financiering van de bijzondere leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Bert Schierbeekfonds, die zich inzet voor de bevordering van het literaire klimaat in Nederland. Het Bert Schierbeekfonds is een particulier fonds, gelieerd aan het Fonds voor de Letteren.

Van Kempen zal per september 2006 als bijzonder hoogleraar aantreden.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. prof. dr. M.T.C. Mathijsen-Verkooijen (voorzitter afdeling Neerlandistiek, UvA), e-mail: m.t.c.mathijsen-verkooijen@uva.nl, dhr. P. Sanches (voorzitter bestuur IBS), e-mail: bestuur@surinamistiek.nl, of drs. H.A. Mulder (bureau van de Faculteit der Geesteswetenschappen, UvA), e-mail: h.a.mulder@uva.nl.