Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. P. Reiss is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de complicaties van de behandeling van hiv-infecties, bij de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. P. Reiss (1954) is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder de complicaties van de behandeling van hiv-infecties, bij de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Peter Reiss is internist-infectioloog en zijn professionele loopbaan is grotendeels bepaald door de hiv-epidemie waar de wereld vijfentwintig jaar geleden mee werd opgeschrikt. In 1981 zag Reiss in het eerste jaar van zijn opleiding tot internist zijn eerste patiënt met deze nieuwe infectieziekte. Dit zou de eerste zijn van een lange reeks die hij later zou begeleiden als chef de clinique van de aids-afdeling van het AMC. Vanaf eind jaren tachtig tot op de dag van vandaag is Reiss in hoge mate betrokken bij het klinisch onderzoek - zowel nationaal als internationaal - naar virusremmers. Zo maakte hij halverwege de jaren negentig de ingrijpende ommekeer mee van aids als dodelijke ziekte tot een (met de huidige combinatietherapie) in principe beheersbare en chronische aandoening.

Het daartoe dagelijks en volgens de huidige inzichten levenslang moeten slikken van combinaties van virusremmers zorgt echter wel voor een breed scala aan mogelijke bijwerkingen, die op hun beurt de therapietrouw en kwaliteit van leven van patiënten kunnen benadelen en daarmee het blijvende succes van de behandelingen kunnen ondermijnen. In zijn huidige onderzoek concentreert Reiss zich op het vergroten van het inzicht in het ontstaan en de gevolgen van dergelijke bijwerkingen, waaronder een toegenomen risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en uiterlijk herkenbare en soms stigmatiserende veranderingen in de verdeling van lichaamsvet. Aan de hand van multidisciplinair ondersteunde klinische trials, en translationeel en observationeel onderzoek binnen grote groepen van personen met hiv probeert Reiss bij te dragen aan het ontwikkelen van zo veilig mogelijke en langdurig effectieve behandelingen voor hiv-patiënten. Hij hoopt dat deze inzichten de komende jaren op een gelijkwaardige manier toegepast kunnen worden in de zich snel uitbreidende hiv-behandelprogramma’s in ontwikkelingslanden.

Reiss is sinds 1987 werkzaam bij de afdeling Inwendige geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC/UvA); sinds 1996 als universitair hoofddocent en academisch hoofdspecialist. Daarnaast is hij als adjunct-directeur verbonden aan het Nationaal Aids Therapie Evaluatie Centrum (NATEC). Reiss is tevens wetenschappelijk adviseur van het International Antiviral Therapy Evaluation Center (IATEC). Daarnaast is hij HIV section-editor van Antiviral Therapy, vice-president van de European Aids Clinical Society, en recent genomineerd als lid van de Governing Council van de International Aids Society.