Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. K. Brinkman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder kwaliteit van hiv-zorg, aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. K. Brinkman (1961) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder kwaliteit van hiv-zorg, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Teaching Hospital AMC-OLVG.

Kees Brinkman studeerde Geneeskunde aan de UvA en promoveerde bij het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (CLB) in Amsterdam op een onderzoek naar Lupus Erythematodes (een auto-immuunziekte die het gevolg is van een stoornis in het afweersysteem). Tijdens zijn opleiding tot internist raakte hij al vanaf 1990 in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg betrokken bij de zorg en het onderzoek rond hiv-geïnfecteerde patiënten. Vanaf 1995 zag hij de hiv-infectie veranderen van een dodelijke ziekte in een behandelbare aandoening. De nadruk van de behandeling verschoof geleidelijk van een complexe therapie met veel bijwerkingen naar een eenvoudige, goed te verdragen vorm, die bovendien effectiever bleek. Vooral Brinkmans publicaties rond mitochondriale toxiciteit (een verstoring van de energiehuishouding in cellen) van bepaalde hiv-medicijnen droegen internationaal bij aan het inzicht in de langetermijnbijwerkingen van deze therapie en de kwaliteit van leven van de patiënt. Op basis van huidige inzichten lijkt de levensverwachting van hiv-patiënten te normaliseren.

Door het toenemend aantal patiënten en het steeds chronischer karakter van de aandoening neemt de druk toe op de logistiek van ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Hierbij wordt onder andere een toevlucht genomen tot taakdelegatie naar hiv-gespecialiseerde verpleegkundigen en tot transmurale zorgtrajecten. Binnen zijn nieuwe functie beschouwt Brinkman het als zijn belangrijkste taak de komende jaren de kwaliteit te bewaken van deze uitdijende hiv-zorg en daarnaast het kennisniveau rondom deze zorg uit te breiden buiten de huidige hiv-gespecialiseerde centra.

Brinkman is sinds 1999 verbonden aan het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Hij is werkzaam als internist-infectioloog en staflid van de vakgroep Interne geneeskunde. Daarnaast is hij coördinator van de co-assistentenopleiding Interne geneeskunde en waarnemend opleider Interne geneeskunde. Hij is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging aids Behandelaren en voorzitter van de landelijke werkgroep voor Richtlijnen van hiv-therapie.