Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. S. van der Wal (1948) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Bioterials Analysis aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. S. van der Wal (1948) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Bioterials Analysis aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Sjoerd van der Wal zal binnen de groep Polymer Analysis van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences onderzoek verrichten naar de analyse van polymere biomedische materialen. Bij het analytisch onderzoek zal het gebruik van complexe (multidimensionele) scheidingsmethoden een belangrijke plaats innemen.

Bio(ma)terials zijn materialen die gebruikt worden voor biomedische toepassingen. Deze toepassingen dragen in hoge mate bij aan verhoging van de kwaliteit van leven en worden steeds belangrijker bij een bevolking die steeds ouder wordt. Toepassingsgebieden zijn implantaten, katheters, tissue engineering en systemen voor gecontroleerde afgifte van geneesmiddelen. Biomaterialen bestaan veelal uit synthetische of (chemisch gemodificeerde) natuurlijke polymeren. Deze zijn vaak bedoeld voor tijdelijk gebruik en ze zijn (bio)degradeerbaar. De kennis van samenstelling en degradatie van biomaterialen is essentieel voor hun toepassing.

Van der Wal is sinds 1986 werkzaam bij DSM te Geleen, eerst als groepsleider HPLC (High Performance Liquid Chromatography) en vervolgens als research fellow Chromatografie bij DSM Research. Sinds 2003 is hij hoofdonderzoeker Chromatografie bij DSM Resolve. Het hoogleraarschap aan de UvA zal hij met deze functie combineren.