Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A.F.W. Bosman is benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van de bouwkunst aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Dhr. dr. A.F.W. Bosman (1956) is benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van de bouwkunst aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Omdat al lang duidelijk is dat architectuur meer is dan uitsluitend de afbakening van een ruimte, is het stellen van vragen naar de specifieke eigenschappen van gebouwen (-complexen) en stedenbouwkundige ensembles wezenlijk. Lex Bosman is gefascineerd door de verschillende soorten van betekenis die architectuur kan bezitten. Onderzoek naar het overnemen van bepaalde architectonische concepten in de architectuur van de Middeleeuwen en de Renaissance en naar het hergebruik van materialen in oudere architectuur zijn daarbij belangrijke aandachtsvelden. De historische context van architectuur is een wezenlijk element in het onderzoek en onderwijs van Bosman.

Door het hele proces van planning, ontwerp en uitvoering van architectuur te bestuderen, komen ook belangrijke afzonderlijke onderdelen van dat proces aan de orde, zoals architectuurtekeningen en de samenwerking tussen opdrachtgever en bouwmeester. De veranderingen in die processen maken het boeiend om gebouwen en ontwerpen van verschillende perioden naast elkaar te zetten. Meer in het bijzonder zullen de kerken in Rome in de Middeleeuwen object van onderzoek vormen voor Bosman, evenals de rol van architectonische modellen en tekeningen in het proces van planning en uitvoering, vooral ook in hun onderlinge relatie.

Bosman is sinds 1992 universitair docent architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor was hij toegevoegd docent architectuurgeschiedenis en middeleeuwse kunstgeschiedenis. Aan diezelfde universiteit is hij onder meer lid van de opleidingscommissies Kunstgeschiedenis en Mediëvistiek en bestuursvoorzitter van het Utrecht Center for Medieval Studies. Ook was hij lid van de faculteitsraad. Van 1983 tot 1986 werkte hij als docent kunstgeschiedenis aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. Daarnaast is Bosman lid van de redactieraad van Fragmenta. Mededelingen van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome en lid van de Opleidingscommissie van de landelijke Onderzoekschool Kunstgeschiedenis. Sinds 2002 is hij lid (fellow) van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome ten behoeve van zijn onderzoeksproject naar het gebruik van spolia in architectuur in Rome.