Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. A.M. Brouwer is benoemd tot bijzonder hoogleraar Molecuulspectroscopie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. A.M. Brouwer (1956) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Molecuulspectroscopie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting John van Geuns Fonds.

Fred Brouwer houdt zich in zijn onderzoek bezig met uiteenlopende chemische processen die worden geïnduceerd door licht (fotochemie), of bestudeerd door gebruik te maken van de wisselwerking van licht met moleculen (molecuulspectroscopie). Hij bestudeert fundamentele processen, zoals lichtgeïnduceerde ladingsscheiding in moleculaire en supramoleculaire systemen en de beweging van, door licht aangestuurde, moleculaire motoren. Brouwer past de verworven kennis van de fundamentele moleculair-spectroscopische eigenschappen ook toe in ander onderzoek, bijvoorbeeld naar de mechanismen van katalytische processen of de fysische veranderingen die plaatsvinden tijdens het drogen van een polymeerfilm (bijvoorbeeld bij het verven). In de context van de nanotechnologie bekijkt hij de mogelijkheden van door lichtaangedreven moleculaire motoren, en de wisselwerking tussen moleculen en licht nabij metalen nanodeeltjes. Wetenschappers maken bij dit soort onderzoek steeds meer gebruik van extreem gevoelige optische detectiemethoden, waarmee zelfs een enkel molecuul kan worden waargenomen. In de nabije toekomst zal veel aandacht uitgaan naar het onderzoek naar de productie van brandstoffen uit zonne-energie, CO2 en water, als aanvulling op bestaand onderzoek naar de omzetting van zonne-energie in elektriciteit. Het van ’t Hoff Instituut for Molecular Sciences van de UvA, waar Brouwer aan verbonden is, heeft een goede uitgangspositie om in dit veld een belangrijke bijdrage te leveren, door de aanwezige expertise in de fotonica en de katalyse.

Brouwer is sinds 1987 verbonden aan de afdeling Scheikunde van de UvA, eerst als universitair docent en sinds 1993 als universitair hoofddocent. In 2003 werkte hij als gastonderzoeker bij het Venture Business Laboratory in Osaka (Japan). Brouwer is lid van de Standing Committee van de European Photochemistry Association (EPA).