Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. M. Kemper is benoemd tot hoogleraar Oost-Europese studies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Tara Freeman

Dhr. dr. M. Kemper (1966) is benoemd tot hoogleraar Oost-Europese studies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Michael Kemper combineert Russische geschiedenis met islamstudies. Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van oriëntaalse studies in de Sovjet-Unie en het beeld dat binnen de Sovjet-Unie bestaat van de islam.

Kemper promoveerde in 1997 op de culturele geschiedenis van de Volga-Tataren onder Russisch bewind (‘Sufis und Gelehrte in Tatarien und Baschkirien’, 1998). Daarna bestudeerde hij de jihad van moslims uit de Noordelijke Kaukasus tegen de Russische verovering in de negentiende eeuw (‘Herrschaft, Recht und Islam in Daghestan’, 2005). In samenwerking met wetenschappers uit verschillende republieken van de voormalige Sovjet-Unie en het Westen, stelde Kemper vier delen van ‘Muslim Culture in Russia and Central Asia’ (1996-2004) samen. Daarnaast stelde hij, samen met Maurus Reinkowski, een vergelijkbaar boek over gerechtelijk pluralisme samen en zit hij in de redactie van het nog te verschijnen boek ‘Islamic Education in the Soviet Union and Its Successor States’.

Kemper was sinds 2005 universitair docent Central Eurasian History aan de St. Lawrence University in New York. Van 1998 tot 2004 leidde hij de junior onderzoeksgroep Islamic Networks of Education in Local and Transnational Contexts, 18th - 20th Centuries aan de Ruhr-Universität Bochum. In 2004 kreeg Kemper een Heisenberg Fellowship toegewezen van de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG).